Indiferent de spațiul de care dispuneți, vă puteți bucura de o oază de verdeață și prospețime, înconjurați de flori minunate care să vă ducă cu gândul la vacanțe mediteraneene și zile însorite. Fie că e vorba de un balcon cu expunere la soare, sau pentru cei mai norocoși de terasă sau chiar de grădină, există soluții practice care vă vor încânta tot anul.

Plantele mediteraneene se cultiva în ghiveci, astfel încât să poată fi mutate la adăpost pe durata iernii. Chiar dacă ați văzut tufe uriașe de leandrii pe marginea străzilor prin Grecia, la noi acestea nu vor crește atât de mari și nici nu vor rezista iernilor geroase de la noi dacă sunt plantate în grădină.  În schimb se vor dezvolta foarte frumos plantate în ghiveci, daca acesta e suficient de mare pentru nevoile plantei.

Leandrii (Nerium oleander) sunt printre cele mai cunoscute plante mediteraneene cultivate la noi, aproape că nu este casă fără leandrii. Sunt iubiți nu numai pentru varietatea mare de flori, simple sau bătute, de la cel mai pur alb la nuanțe de roz, roșu și galben dar și pentru parfumul lor minunat care vă umple terasa.  În câțiva ani poate ajunge și la 2 metri, dacă ghiveciul permite dezvoltarea rădăcinilor. Ca orice plantă care vine de la malul mării și leandrul iubeste soarele și căldura. Iarna se poate ține pe holuri unde temperaturile nu scad sub 5 grade, sau chiar și în beciuri mai întunecate, astfel planta să poată intra ân repaus vegetativ până la primăvară.

Din categoria plantelor cățărătoare, cele mai exotice sunt Bougainvillea glabra – Floarea de Hârtie, Dipladenia sanderi – MandevillaPassiflora caerulea- Fructul pasiunii, Jasminum polyanthum – Iasomia.

Floarea de hârtie înflorește numai dacă are parte de mult soare, dacă se poate chiar toată ziua. Florile sale pot fi roz sau mov, vă vor încânta privirile până toamna târziu. Pământul din ghiveci trebuie să fie bine drenat, dearece apa care stagnează poate să ducă la putrezirea rădăcinilor și moartea plantei. Iarna se protejează de frig, fie la tempertatura camerei, fie în încăperi întunecoase pentru repaosul vegetativ, pentru a putea trece la o noua faza de crestere vegetativa primăvara următoare.

Dipladenia, Mandeville sau SundevilleIasomia braziliană – o altă frumusețe care urcă pe unde apucă, mare iubitoare de locuri însorite – înflorește toată vara și cu cât mai mare va fi expunerea la soare, cu atât mai bogată va fi recolta de flori – albe, roz sau roșii.  Pentru ca planta să se simtă bine, pământul din ghiveci trebuie menținut constant umed, chiar și frunzele pot fi pulverizate cu apă uneori. Toamna se poate tunde pentru a stimula creșterea și ramificarea.

Passiflora sau Fructul pasiunii – înflorește de la începutul verii până toamna iar fructele apar pe la sfârșitul verii. În ciuda numelui, acestea nu sunt comestibile ci doar decorative. Solul trebuie menținut umed mai ales în perioada temperaturilor foarte ridicate. Planta are nevoie de suport pentru a crește ordonat, iar ramurile care nu își găsesc locul ppt fi tunse.

Jasminum are flori mici, albe, intens parfumate, care împodobesc planta toată vara.  Poate fi ținut atât în casă cât și pe terase însorite, unde se va simți cel mai bine, la soare și în căldură.

Indiferent de soiurile pe care le preferați, cu puțină grijă puteți avea parte de o mini grădină minunată, care să vă coloreze chiar și zilele mohorâte și ploioase.