Visul oricărui iubitor de plante este propria grădină pe care să o poată amenaja după bunul plac, de la A la Z. Asta presupune o zonă curată, cu pământ bun, cu garduri estetice, puțin timp liber și vreme bună pentru a pune ideile de grădinărit în practică.  Puțini sunt cei care chiar au parte de condițiile ideale, ceilalți însă trebuie să învețe să își adapteze dorințele la zona pe care o au de amenajat. Uneori e vorba de un zid inestetic ce poate părea un impediment în aranjarea unei grădini cochete, alteori poate casa vecinului e prea aproape și trebuie să ne protejăm de privirile indiscrete sau chiar de gălăgia din vecini, se poate întâmpla să nu putem să renunțăm la un copac sau la o plantă din diverse motive (cineva nu e de acord) – iar asta să ne pună la încercare imaginația, astfel încât la final să ne bucurăm totuși de o grădină armonioasă – nu doar decorativă ci și utilă nevoilor noastre.

Cu ce începem?

Trebuie să stabilim de la bun început ce așteptări avem de la colțișorul de pâmânt pe care îl avem la dispoziție. E absolut clar că toți ne dorim o grădină frumoasă, dar  o grădină poate fi mai mult decât atât. Grădina completează nu numai casa, ci și sufletul nostru, poate fi o oază de liniște și o sursă de inspirație pentru fiecare. Se poate îmbina armonios partea de grădină cu recoltă cu partea decorativă, iar pentru a evita aspectul dezolant al foioaselor și al plantelor care îți pierd frunzișul la sfârșitul toamnei, există soluții ingenioase pentru a avea în permanență zone verzi.

Nu e imposibil să ai o grădină veșnic verde chiar și fără conifere ( diverse soiuri de Iederă, Lonicera, Prunus Laurocerassus, Ilex, Lavandă),  iar iubitorii de conifere cu spații mici la dispoziție se pot bucura de soiuri de talie mică: Thuja ( Danika, Teddy ), Chamaecyparis Boulevard, soiuri de ienuperi târâtori ( Juniperus Blue Star, Blue Pacific ), cedrii târâtori altoiți pe trunchi, etc.

Înainte de a decide ce plante vrem, trebuie să știm ce putem să oferim plantelor dorite. Dacă soarele e numai în trecere în grădina noastră, Hortensiile vor fi foarte fericite și vă vor răsplăti cu flori bogate și frunze sănătoase, dar trandafirii și lavanda se vor zgârci la producția de flori.  Sălciile (Alba, Caprea, Hakuro Nishiki, etc.) nu vor rezista prea mult în zone cu prea mult soare și prea puțină apă, în schimb teiul se va dezvolta minunat chiar și în plin soare.

Nu vă bazați pe ideea ”Pun hortensia în plin soare că nu am unde altundeva să o pun, dar voi avea eu grijă să nu sufere de lipsă de apă ” , mai bine găsiți o alternativă care să se comporte bine la soare fără să fie nevoie să stați toată ziua cu furtunul în mână și cu gândul că vă găsiți grădina în ruine când vă întoarceți din concediu.

Ce ne facem  în situația în care totul e frumos și la locul lui, dar garajul de tablă la care nu putem renunța strică peisajul? În grădină, minunile nu se întămplă în Photoshop, ci cu planta potrivită la locul potrivit. Și ce poate fi mai potrivit pentru a masca un zid inestetic decât plantele cățărătoare? Aici fie ne mulțumim să mascăm zona doar în perioada de vegetație: în cazul acesta avem o gamă variată de soiuri decorative prin frunze și prin flori ( Clematis, Lonicera, Campsis, Wisteria, Actinidia, Parthenocissus ) după care iarna stăm cuminți și ne uităm la ramurile goale (după ce am adunat frumos frunzele căzute), sau alegem de la început soiuri de plante cățărătoare cu frunze persistente. În cazul acesta iedera este prima care ne vine în minte – avem de ales din varietăți diverse și din ce în ce mai robuste: Hedera Helix Hibernica ( frunze mari, verzi, lucioase ), Goldheart ( frunze verzi cu interior galben ), Gloire de Marengo ( frunze verzi cu exterior alb-gălbui ) etc.  Iedera va rezista cu bine și la iernile geroase, mai ales dacă e crescută pe peretele unei case, dar să nu uităm că este o plantă invazivă care nu se va mulțumi cu o zonă delimitată, ci va porni să cucerească totul în cale – pereții, trunchiurile copacilor… de aceea cine plantează iederă trebuie să cumpere și o foarfecă bună de tuns în același timp, pentru a ține în frâu expansiunea acestei plante.

Având la dispoziție o gamă tot mai variată de plante, soiuri la care nici nu îndrăzneam să visăm cu câțiva ani în urmă, și informații din belșug despre nevoile acestora, nici o grădină nu mai reprezintă o misiune imposibilă. Orice colțișor gri și banal se poate transforma într-o minune plină de verdeață și flori, gata să ne umple de energie indiferent de anotimp.