A trecut vremea mușcatelor și a petuniilor, așa că jardinierele au nevoie de locuitori noi, specifici toamnei, decorativi și în același timp rezistenți la nopțile tot mai reci de toamnă. Vă propunem câteva soiuri de plante cu flori pentru sfârșitului verii, de care vă puteți bucura până toamna târziu.

Iarba neagră (Calluna vulgaris) – cel mai răspândit soi e cel cu florile mov, dar se găsește și cu flori albe sau roz. Inflorescențele sunt formate din flori foarte micuțe, unele deschise, altele în stadiu de boboci.  Se dezvoltă frumos plantată în ghiveci, deși preferă să stea în grădină, la aer liber. Nu este o plantă de interior, va sta cel mult într-un balcon deschis. Dacă o tundeți după înflorire se va ramifica și va înflori din nou, până toamna târziu. Pentru iubitorii de mov, se poate combina armonios cu tufe de lavandă,  Aster sau crizanteme în aceleași nuanțe.

IMG_4636

Erika (Erika carnea) – ușor de confundat cu Calluna, are cam aceleași dimensiuni, dar florile sunt puțin mai mari. Arată minunat mai ales în aranjamente și decorațiuni.

IMG_4557

Varza decorativă  (Brassica) – se găsește în diferite varietăți, cu frunze verzi, roșiatice, pestrițe. Rezistă bine la frig și arată și mai frumos după ce o prinde puțin înghețul. Se poate planta atât în jardiniere, cât și în grădină, alături de alte plante specifice toamnei.

IMG_5698

Steluțe (Aster) – Tufe de talie medie, cu flori în diverse nuanțe de mov și alb, care înfloresc de la sfârșitul verii până toamna târziu. Arată minunat în borduri compacte, de aceeași culoare. Sunt plante de exterior, dar cu puțină atenție pot fi ținute și pe balcon.

IMG_5842

Crizantemele – sunt vedetele de netăgăduit ale toamnei, colorate, foarte parfumate și puțin pretențioase. Arată spectaculos atât în grădină cât și în buchete tăiate. Pentru corectarea formei se pot efectua tăieri și cu puțin efort se obțin tufe perfect rotunde. Dacă vreți să păstrați crizantemele în apartament, trebuie asigurat un spațiu luminos cu temperaturi care să nu depășească 20 de grade.

IMG_8465