Dacă sunteti în căutarea unei soluții eficiente pentru acoperirea unui zid inestetic, sau pur și simplu doriți o plantă veșnic verde care înveselește grădina chiar și iarna, de cele mai multe ori Hedera helix este răspunsul. Popular este cunoscută ca Iedera – și se găseste în tot mai multe varietăți: diferă culoarea, forma și dimensiunile frunzei (de inimă, rotunde, pentagonale, dantelate, ascuțite – de la 1 cm pâna la 15 cm),  dar calitățile de bază ale plantei se păstrează în general.

Dacă ar trebui descrisă în doar câteva cuvinte, acestea ar fi: veșnic verde, cățărătoare și acoperitoare și ar spune destule.

Oricât de spectaculoasă ar fi această plantă, există câteva aspecte de care trebuie să ținem cont înainte să ne decidem dacă ne îmbogățim sau nu grădina cu iederă.

Una dintre întrebările cele mai comune se referă la ritmul de creștere. Da, crește destul de lent, dar viguros, iar avantajul e că se ramifică foarte bogat după care se întinde pe unde apucă – la propriu. Rădăcinile aeriene de pe crenguțe se agață cu perseverență de absolut orice, fie că e vorba de un zid, un copac neajutorat (care va fi sufocat de iederă dacă nu sunteți atenți), de pergole, iar dacă are loc, se va întinde chiar și pe jos, nemailăsând loc altor plante în jur.

Crește lent deci se plantează des? Nu neapărat. De obicei  chiar și plantele mai mici sunt destul de ramificate, deci nu e nevoie de  prea multe plante pe metru pătrat. Distanța de plantare depinde și de ce vreți să obțineți, dar în orice caz mai bine mai rar decât mai des.

Îi place la umbră sau la soare? Acestei plante îi place aproape oriunde, dacă are unde să se întindă. Nu se va plânge nici dacă o plantați la umbră, nici dacă o așezați la soare. Preferă totuși zonele mai puțin însorite și se dezvoltă mai frumos dacă are suficientă apă. Înainte de toate decideți unde vreți să o plantați și cam cât loc îi puteți aloca în grădină.

E rezistentă iedera la ger? Unele soiuri da, altele mai puțin. Hedera Hibernica cel mult va pierde câteva frunze și alte câteva se vor înroși de la un ger crunt, dar nimic semnificativ. Iar soiurile mai sensibile se pot planta lângă zidul unei casei, pentru a fi astfel protejate într-o oarecare măsură. Soiurile de interior în schimb trebuie ferite de temperaturile prea scăzute. Oricum nu vă faceți griji, de iederă nu se scapă așa ușor.

Cu ce se poate asocia iedera? Ei bine, iedera nu prea iubește concurența, de aceea are grijă încet-încet să își asigure supremația în zona care i-a fost alocată. Nu încercați să o combinați cu alte plante cățărătoare – până la urmă iedera va câștiga iar cealaltă plăntuță va trebui să își facă bagajele și să se mute puțin răvășită în alt colțișor de grădină.

Alegeți soiul preferat, cumpărați-vă o foarfecă bună de tuns și decideți unde e locul acestei plante speciale în grădina voastră. Toamna e momentul ideal să vă completați colecția de plante :)

Pintre soiurile  mai speciale se află Hedera canariensis – frunzele sunt verzi, lucioase cu nervuri discrete, albe,  Hedera Gloire de Marengo - frunzele sunt verzi, cu margini patate cu alb sau Hedera Goldheart  – frunze verzi cu interior galben.

Spor la grădinărit!