Fiecare sezon are plantele sale reprezentative, primăvara ne bucurăm de florile superbe ale magnoliilor, ale gutuilor japonezi și de ciorchinele galbene ale ploii de aur, vara ne duce cu gândul la mușcate, la coșurile suspendate cu petunii multicolore și la florile parfumate ale Albitziei, toamna crizantemele, Erika și Calluna sunt vedetele sezonului, alături de frunzele colorate ale copacilor care își schimbă coloritul odată cu zilele răcoroase de sfârșit de septembrie.

 

Iarna ne gândim cu toții la brazii de Crăciun,  fiind un fel de emblemă a iernii, dar brazii nu sunt singurele soiuri care decorează frumos grădina pe durata sezonului rece.

Una dintre cele mai frumoase plante de la noi, rezistente la ger, este Ilexul. Frunzele sunt lucioase, veșnic verzi (există și soiuri cu frunze pestrițe), iar ca bonus, toamna planta se umple de fructe roșii, necomestibile, dar foarte decorative. Arată mininat și ca tufă, iar mai nou se găsește tuns și în diferite forme. Aspectul plantei este mediteranean, dar nu trebuie să ne lăsăm induși în eroare, planta rezistă cu bine la frig.

Pyracanhta – există soiuri cu fructe roșii, portocalii, galbene – toate rezistente la ger. Fructele rămân pe plantă toată iarna, la fel ca o  mare parte din frunziș. Pyracantha rezistă la ger, dar trebuie ferită de vântul puternic.

Cornus alba ‘Sibirica’ – deosebit de decorativ indiferent de sezon : vara e plin de frunze verzi, iar când rămâne fără frunze decorează prin tulpinile roșii, lucioase. Crengile pot fi folosite și în aranjamentele de sezon.  Cornul este rezistent la ger, nu necesită prătecție specială la temperaturi scăzute.

Betula pendula – chiar dacă mesteacănul rămâne fără frunze peste iarnă, trunchiul acestuia este decorativ indiferent de anotimp. Mesteacănul nu are nevoie de prezentare specială, este o bijuterie pentru orice grădină.

Taxus – să amintim și de un conifer, dacă tot vorbim de iarnă și zăpadă și ger. Am ales Taxus-ul datorită fructelor roșii care stau aproape toată iarna pe coroana acestuia – dacă nu cumva sunt descoperite de păsărele care se încumetă să le mănânce (sămânța este toxică). Taxusul se folosește și solitar, dar și în gardurile vii.

Vă dorim o iarnă liniștită și nu uitați să aveți grijă de plăntuțele care v-au bucurat tot anul cu flori și arome minunate!