Munca în grădină nu se termină niciodată, fie că este vorba de plante decorative, răsaduri sau livadă.  Dacă lunile decembrie și ianuarie sunt mai mult pentru visare și planificare, în februarie este cazul să luăm legătura cu grădinarul nostru, sau să scoatem la lumină uneltele pentru grădinărit.

Lucrările de tăiere și toaletare în livadă.

După ce meteorologii ne asigură că a trecut pericolul de ger, ne putem apuca de tăierile de primăvară. Coroana pomilor se rărește, iar crengile uscate se îndepărtează. Tăierile se fac ținând cont de soi, nu se toaletează toată livada la fel și în niciun caz după apariția mugurilor.Rolul acestor operațiuni este nu numai estetic, ci mai ales pentru stimularea rodirii și menținerii sănătății livezii.

Se recomandă împrospătarea pământului din jurul pomilor, și se poate adăuga și îngrășământ cu azot.

Tot în această perioadă se efectuează și stropirile împotriva dăunătorilor: cu sulfat de cupru sau alte produse pe bază de cupru contra ciupercilor și insecticide contra dăunătorilor.

Pentru cei care nu au încă o livadă sau vor să adauge soiuri noi, este momentul potrivit pentru alegerea pomilor și pentru stabilirea locului acestora în grădină. Mai multe detalii despre pomii fructiferi aici: link.

Grădina de legume.

Cumpărăm semințele și pregătim patul pentru sădit. Pământul trebuie să fie bogat în substanțe nutritive. Răsadnițele se dezinfectează cu sulfat de cupru pentru prevenirea pierderilor provocate de boli și dăunători.

Dintre dăunătorii care pot provoca cele mai mari pagube amintim cârțița, melcul fără cochilie șoareceii și coropișnițele. Se iau toate măsurile preventive împotriva acestora în funcție și de problemele apărute în anii anteriori.

Un articol foarte practic despre însămânțarea legumelor puteți citi aici: link.

Grădina decorativă.

Aici povestea de primăvară începe tot cu toaletarea grădinii, îndepărtarea ramurilor uscate, efectuarea tăierilor în funcție de cerințele fiecărui soi. Gardurile vii necesită atenție specială, iar dacă soiul permite se pot aplica și tăierile pentru menținerea formei dorite. Despre garduri vii am povestit aici: link.

Înlocuirea plantelor degradate/moarte se face puțin mai târziu, începând din martie.

Urmează o perioadă rodnică, iar cei mai sârguincioși grădinari vor fi răsplătiți din belșug pe tot parcursul anului, cu legume hrănitoare, fructe gustoase și o grădină colorată și parfumată.

Vă dorim o primăvară însorită, spor la lucru și vă așteptăm în scurt timp în Garden Center-ul nostru cu cele mai frumoase plante și soiuri delicioase de pomi fructiferi.