Fie grădina oricât de mică, tot putem găsi un loc pentru un cireș sau corcoduș ornamental – aceștia sunt atât de frumoși că nu le putem rezista.

Se găsesc mai multe soiuri ornamentale de Prunus, apreciate pentru florile delicate, în nuanțe deschise de roz, majoritatea cresc sub formă de copăcel, dar există și soi care se dezvoltă sub formă de tufă ( o minunăție mai ales în perioada de înflorire ). Indiferent de soi, Prunusul iubește soarele, este rezistent la ger și la secetă și înflorește în aprilie-mai. Dacă este protejat de ger, înflorirea va fi mai abundentă primăvara următoare (fie îl plantați în locuri ferite, fie apelați la folia anti-îngheț).

Diferențele sunt mai ales la port, culoarea frunzelor și forma florilor.

V-am pregătit o scurtă trecere în revistă a celor mai răspândite soiuri de la noi:

Prunus cerasifera nigra și Pissardii – cunoscut popular ca și Corcosușul roșu , se recunoaște ușor datorită frunzelor roșii-purpurii. Florile sunt simple, roz-deschis. Deosebit de decorativ toată perioada vegetativă, începând primăvara devreme cu florile și mai apoi cu frunzele colorate intens.

Prunus serrulata Kanzan – Cireșul japonez.  Bijuteria asta ajunge la 7 m înălțime, cu o creștere erctă și coroană largă. Frunzele sunt roșii-maronii la înmugurire și verzi-lucioase  pe durata verii. Florile roz, bătute apa în ciorchine bogate, umplând toată coroana.

Prunus serrulata Kiku Shidare – Cireș roz. Ajunge la înălțimea de 3- 4 m, cu crengile arcuite in jos. Florile roz, cu mai multe randuri de petale sunt așezate în grupuri. Înflorirea are loc în aprilie-mai.

Prunus cerasifera Hollywood – Cireșul ornamental. Acest soi poate ajunge și la 8 metri. Frunzele sunt de un verde închis, vișinii pe dos, iar florile mici, roz, apar în mănunchiuri, înaintea frunzelor. Coroana se dezvoltă foarte frumos și echilibrat.

Prunus triloba multiplex – Cireș pitic japonez.  Acest soi crește mai ales sub formă de tufă ( dar nu este exclus să îl gășiți și sub formă de copăcel ). Poate ajunge la 3-4 metri înălțime și 3-4 m lățime. Florile duble, de un roz închis, apar la sfârșitul lunii martie, începutul lui aprilie. Se poate planta lângă alte tufe cu înflorire timpurie ( Iasomie, Ploaia de aur etc. ), dar arată spectaculos chiar și solitar.