De cativa ani, pe fondul taierilor masive de paduri, mai mult sau mai putin legale, s-a intetit discutia despre cat este de ecologic sa cumparam brazi taiati, de Craciun si cat de nociv este acest obicei pentru natura.
Argumentul principal in acest sens este ca unui brad ii ia multi ani sa ajunga la dimensiunile potrivite si este taiat in doi timpi si trei miscari, sa ne bucuram de el una-doua saptamani, pe perioada sarbatorilor de iarna, dupa care este aruncat la gunoi, fiind ca un sacrificiu fara sens. Pornind de aici s-a dezvoltat foarte mult ideea de a cumpara in schimb un brad de plastic, care poate fi folosit ani la randul, fara sa distrugem natura, iar pentru a compensa parfumul atat de indragit de crengute proaspete de brad, putem pur si simplu sa folosim odorizante cu aceasta aroma.
Cat de simplu este, nu-i asa?
Totusi, dezbaterea nu este inca la final, an de an existand discutii in contradictoriu pe aceasta tema, brazi artificiali versus brazi taiati, ambele tabere avand sustinatori cu argumente solide.
Obiceiul de a impodobi bradul vine de la popoarele germanice, fiind apoi preluat si de crestini. Romanii au adoptat aceasta traditie dupa impodobirea unui brad in palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866. La inceput brazii erau sacrificati direct din paduri, unde mergea fiecare si isi alegea bradul, dupa care a inceput sa fie taiat mai serios si vandut mai departe la cei care il doreau.
In timp au aparut pepinierele speciale, unde brazii sunt crescuti special pentru a fi taiati de Craciun, ca sa impodobeasca locuintele pastratorilor de traditii. Aceste pepiniere nu exclud din pacate obiceiul nociv de a taia brazi ilegal, din padurile unde este mare nevoie de fiecare brad si de fiecare pom in parte. Continue reading