Brazi artificiali vs brazi taiati

De cativa ani, pe fondul taierilor masive de paduri, mai mult sau mai putin legale, s-a intetit discutia despre cat este de ecologic sa cumparam brazi taiati, de Craciun si cat de nociv este acest obicei pentru natura.

Argumentul principal in acest sens este ca unui brad ii ia multi ani sa ajunga la dimensiunile potrivite si este taiat in doi timpi si trei miscari, sa ne bucuram de el una-doua saptamani, pe perioada sarbatorilor de iarna, dupa care este aruncat la gunoi, fiind ca un sacrificiu fara sens. Pornind de aici s-a dezvoltat foarte mult ideea de a cumpara in schimb un brad de plastic, care poate fi folosit ani la randul, fara sa distrugem natura, iar pentru a compensa parfumul atat de indragit de crengute proaspete de brad, putem pur si simplu sa folosim odorizante cu aceasta aroma.

Cat de simplu este, nu-i asa?

Totusi, dezbaterea nu este inca la final, an de an existand discutii in contradictoriu pe aceasta tema, brazi artificiali versus brazi taiati, ambele tabere avand sustinatori cu argumente solide.

Obiceiul de a impodobi bradul vine de la popoarele germanice, fiind apoi preluat si de crestini. Romanii au adoptat aceasta traditie  dupa impodobirea unui brad in palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866. La inceput brazii erau sacrificati direct din paduri, unde mergea fiecare si isi alegea bradul, dupa care a inceput sa fie taiat mai serios si vandut mai departe la cei care il doreau.

In timp au aparut pepinierele speciale, unde brazii sunt crescuti special pentru a fi taiati de Craciun, ca sa impodobeasca locuintele pastratorilor de traditii. Aceste pepiniere nu exclud din pacate obiceiul nociv de a taia brazi ilegal, din padurile unde este mare nevoie de fiecare brad si de fiecare pom in parte.

Atat timp cat brazii taiati sunt cei crescuti special pentru acest scop, este un lucru care nu dauneaza nimanui, ci creeaza bucurie, mai ales pentru cei mici, problema este cu brazii taiati ilegal si vanduti la fel de ilegal. Ideal ar fi ca oamenii sa fie educati in acest sens, sa nu cumpere decat brazi cu acte de provenienta, de la vanzatori autorizati si ca sa visam si putin mai departe, iubirea de natura sa conste in mai mult decat a ne lua un brad artificial si gata, suntem ecologisiti si ne-am achitat datoria fata de natura.

Avantaje si dezavantaje exista atat la brazii artificiali, cat si la cei naturali. Printre avantajele brazilor artificiali sunt si costurile,deoarece bradul se cupara o singura data si se foloseste multi ani, dar si faptul ca nu lasa tepi prin casa, dar atunci cand va hotarati sa aruncati un astfel de brad, trebuie sa gasiti totusi o solutie prietenoasa cu mediul, deorece plasticul se degradeaza foarte lent in natura.

Printre avantajele brazilor naturali ar fi senzatia de autenticitate, mirosul inconfundabil, iar bradul uscat nu este un deseu periculos, ci este biodegradabil, sau poate fi folosit ca si lemne pentru foc.

Pe langa brazii artificiali si cei naturali taiati, exista si obtiunea de brazi la ghiveci sau la balot, care pot fi impodobiti, iar dupa sarbatori se pot planta in gradina, sau in cazul in care nu aveti gradina, se pot face cadou cuiva care are unde sa ii planteze. Pretul unui brad la ghiveci depinde de soiul acestuia si de dimensiuni, dar reprezinta o obtiune minunata pentru cei care nu sunt impacati cu ideea de brad de plastic, dar nici cu taierea brazilor. Singurul dezavantaj ar fi ca nu se recomanda sa fie tinuti foarte mult timp in locuinta, in camere incalzite, deoarece caldura prea mult timp le poate afecta viabilitatea.brazi de Craciun Cluj Napoca

Daca alegeti brazii naturali, taiati, aveti grija la actele de provenienta, cumparati din surse sigure, pentru a nu incuraja taierile ilegale, dar indiferent de obtiunea pe care o alegeti, nu uitati ca putem face mult mai mult pentru natura, fiecare dintre noi, decat sa fim ecologisti doar de sarbatori.

Echipa Nea Garden Center va doreste Sarbatori linistite, cu sanatate, bucurii si braduti frumosi si un sfarsit de an cat mai verde!

2 Comments

  1. Asa este, unui brad natural ii ia multi ani sa creasca la inaltimea necesara pentru a putea fi folosit. Ce-i drept, exista pepinere de brazi naturali care cresc acesti pomi pentru craciun. Subiectul este inca dezbatut, unii mentionand ca si crearea de brazi artificiali este daunatoare, folosinduse plastic ca PVC si PE. Are cineva un calcul clar care sa spuna in cifre ce poluare creeaza taiera unui brad natural vs crearea unui brad artificial?

    • Credem ca ar fi interesant ca un astfel de studiu sa fie facut public- daca el exista (si probabil ca exista, dar nu exista niciun interes avand in vedere productia mondiala ieftina si de masa). Plasticul polueaza si polueaza grav si pe termen foarte lung. Din fericire brazii comercializati in perioada Craciunului sunt crescuti in pepiniere si nu sunt taiati din padure. Asta inseamna ca dupa taierea lor se planteaza alti puieti, asigurandu-se astfel un echilibru. Este intr-adevar un subiect de dezbatut. Toate cele bune

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>